Jak sposób podania jedzenia wpływa na nasz apetyt?

Czy ktokolwiek kompletujący wyposażenie kuchni myśli o tym, w jaki sposób dana zastawa obiadowa będzie wpływała na apetyt? Najprawdopodobniej nie. Tymczasem istnieją pewne powiązania, które mogą wpłynąć na to, jak wygląda nasza dieta.

Wielkość talerza

Podstawowym elementem składającym się na wyposażenie kuchni jest z pewnością talerz. Często w restauracjach dania podawane są na ogromnych wręcz talerzach. Jest to zabieg służący zwiększeniu naszego apetytu. Taka sama porcja jedzenia, którą normalnie bylibyśmy w stanie się najeść, podana na dużym talerzu, sprawia wrażenie mniejszej, niż jest w rzeczywistości. Tak powstaje złudzenie, że zjedliśmy niewiele i chętniej sięgamy po dodatkową porcję lub sycący deser. Zatem niczyja dieta nie skorzysta na dużych talerzach, ale skorzystać na nich może z pewnością właściciel restauracji odnotowujący dzięki takiemu manewrowi większy zysk.

Ciężar sztućca

Na bardziej atrakcyjne postrzeganie potrawy może wpłynąć nawet coś tak teoretycznie nieistotnego, jak ciężar sztućców, którymi się posługujemy. Wykazane zostało, że cięższe widelce, łyżki i noże stołowe sprzyjają złudzeniu, że konsumowane jedzenie jest bardziej wykwintne i czerpiemy z niego więcej przyjemności. Dlatego jeśli chcemy robić dobre wrażenie, może warto się zastanowić, jak powinna wyglądać nasza zastawa obiadowa, którą będą się posługiwać nasi goście. Jak widać w dobrym gotowaniu nie chodzi jedynie o same dania, ale również o wyposażenie kuchni w odpowiednie narzędzia.

Kolor talerza

Zaskakujące może być to, że na nasz apetyt silny wpływ ma kolor talerza, na którym mamy podaną potrawę. Nawet najbardziej służąca nam dieta zostanie z pewnością złamana, jeśli nasza zastawa stołowa składa się z nieskazitelnie białych talerzy. Ten niezwykle uniwersalny i elegancki kolor znacznie podnosi poziom głodu i w efekcie z białego talerza zjadamy dużo więcej niż naprawdę potrzebujemy. Na zwiększenie apetytu wpływa również kolor czerwony. Jeśli mamy w rodzinie niejadka, warto podawać mu posiłki na talerzu w tym kolorze i w ten sposób wypróbować efekt oddziaływania koloru na ludzki umysł. Na poprawę smaku i większą przyjemność z jedzenia polecane są talerze w kolorze zielonym, pomarańczowym i żółtym. Nasz dieta będzie bezpieczna z niebieskimi talerzami, gdyż to z nich będziemy skłonni jeść najmniejszą porcję. Wynika to z tego, że w naturze niebieskie jedzenie jest rzadkością, a kolor ten raczej kojarzy się z pleśnią i niezdatnością do jedzenia.